Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gomba tartósítása

2011.02.13

A gomba tartósítása:

 

A gomba tartósításának leggyakoribb módja a fagyasztás, gyorshűtés, mely egyben a legegyszerűbb módja is. Elsősorban a kemény húsú gombafajokat érdemes hosszabb időre eltenni, mint például a vargánya, rókagomba, galambgomba. A megtisztított gombát 3 percig előfőzzük, ezt követően a már lehűlt gombát lecsöpögtetjük, majd zacskóba vagy műanyag dobozba rakjuk és elhelyezzük a hűtőládában. Felhasználáskor nem szabad megvárni, amíg felenged a gomba, hanem azonnal a főzőedénybe kell tenni és a receptünknek megfelelően elkészíteni.

Nem csak előfőzve, hanem nyers állapotban is eltehetjük a gombát. Ekkor folyóvíz alatt mossuk és tisztítsuk meg, csöpögtessük le. (Jó tanács: a tinóruféléket elég egy nedves kendővel letörölgetni.) Ezt követően kockázzuk fel, majd tálcán rendezzük el és tegyük be a mélyhűtőbe. Ha a gombakockák kőkeményre fagytak, akkor rakjuk  őket nylonzacskóba vagy kis dobozkákba (ahogy tetszik), hogy kisebb helyet foglaljanak el a fagyóban.  A gombakockákat is a friss gombával azonos módon, felengedés nélkül használjuk fel ételeink elkészítéséhez.

 
 

 


Elérhetőség

Levelezőlista



Statisztika

Online: 1
Összes: 45082
Hónap: 415
Nap: 18