Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gombákról

2011.02.13

A gombák világa:

 

A mikológia a biológiának a gombákkal foglalkozó tudományága. A közelmúltig a gombákat alacsonyabb rendű növényeknek tekintették, ezért a növénytan (botanika) foglalkozott velük. A gombákat ma már az állatokkal és növényekkel egyenrangú, azoktól különböző „országnak” tekintik, így a mikológia is azonos értékű a növényekkel (botanika) és az állatokkal (zoológia) foglalkozó tudománnyal.

A gombák birodalma az élővilág hatalmas részét alkotja, egyedei világszerte minden létező élőhelyen megtalálhatók. Nagyságuk a mikroszkopikus méretű élesztőktől a termetes kalaposgombákig terjed. Fajaik számát jelenleg kb. 1,5 millióra becsülik, ez idáig a mikológusok (gombák tudományával foglalkozó szakemberek) csupán 80.000 fajt írtak le, ami kevesebb, mint a becsült fajszám 5 %-a. E hihetetlen nagy számú ismeretlen faj nagy része a trópusi esőerdőkben honos, de még a sokkal jobban megközelíthető, alaposan kutatott területeken is rendre fedeznek fel új fajokat, beleértve a nagy termetű, húsos termőtestű gombákat is.

 

A gombák helye az élővilágban:

 

A gombáknak, mint élőlénycsoportnak a meghatározását segíti a növényektől és az állatoktól való elkülönítése. A növényektől, amelyek képesek szervetlen anyagból szerveset előállítani egyértelműen elválasztja őket anyagcseréjük, ugyanis a gombák csak szerves tápanyagot tudnak felhasználni. A gombák anyagcseréje elhalt vagy élő szerves anyag lebontására épül, tápanyagaikat csak oldott állapotban képesek felvenni, azt enzimjeik segítségével sejten kívül emésztik meg és szívják fel. Ezzel szemben az állatok táplálékfelvétele többnyire bekebelező és belső emésztésű. Az állati szervezetektől az különbözteti meg a gombákat, hogy sejtjeiket többnyire sejtfalak határolják. A gombák vázaanyaga viszont – az általánosan elterjedt növényi cellulóz sejtfaltól eltérően – egy kitinszerű anyag, amely az állati szervezetek egy részében is (pl. rovarpáncél) előforduló vegyület. A gombák szaporodásában jellemző a spórák kialakulása, amely inkább növényi sajátság.

Leegyszerűsítve elmondható: a gomba se nem növény, se nem állat, hanem az élővilág külön csoportja!

 

 

A gombák alkotó anyagai:

  • Szervetlen anyagok: víz, ásványi anyagok
  • Szerves anyagok: aminosavak és fehérjék, szénhidrátok, lipidek (zsírok, olajok)
  • Egyéb vegyületek.

 

Forrás: Alapfokú gombaismerői jegyzet, a TIT STÚDIÓ EGYESÜLET Gombász Szakkörének kiadványa

 

 
 

 


Elérhetőség

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 59911
Hónap: 2418
Nap: 69