Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombatúra

2016.11.12

2016. november 8-án gombatúrán vettünk részt Mikóházán. Gyűrűs tuskógombát szedtünk, melyet az itteni emberek "potypinka" néven ismernek. Ez a gomba ősz végén terem, most november elején hatalmas csokrokban lapult meg az avar alatt!

Csoportosan jelenik meg a fatuskón, színe általában barnás, sárgásbarnás. A kalapon szálkás pikkelyek vannak, a lemezei a kalapban helyezkednek el, nem futnak le a tönkre. A gomba szára (tönkje) erősen rostos, kalapja alatt gallér található, mely a fiatalabb állománynál a kalap alját hálószerűen beszövi.

A gombát ételek készítésekor elő kell főzni - melyhez csak a kalapját használjuk fel - kb. 20 percig, mivel nyersen nem fogyasztható!!!

Ebből a gombából változatos ételek készíthetők:

- gombafasírt

- gombapörkölt simán vagy tejfelesen

- leves

 

                                                                              HEKATE

 
 

 


Elérhetőség

Levelezőlista



Statisztika

Online: 1
Összes: 45361
Hónap: 434
Nap: 9