Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Medvehagyma

Itt a tavasz! / Medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Latin neve: Allium ursinum. Nevének eredete: a barnamedvék előszeretettel fogyasztották, még a föld alól is gyakran kiássák, csakúgy, mint a vaddisznók is.

Jellemzői: erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó hagymás évelő növény, melynek levelei kb 10-25 cm nagyságúak is lehetnek, szélessége 3-4 cm és ívesen visszahajlítható. Levelének fokhagyma illata van! Március végén, április elején jelenik meg. A medvehagyma is virágzik, kis fehér, csillag alakú virágai a szárcsúcson fejlődnek és fokhagymaszagúak. A magok elszórásával szaporodik.

Felhasználása: fiatal leveleit és hagymáját használják fel, melyet a gyógyászatban és a konyhaművészetben is hasznosítanak. Frissen fogyasztva a leghatékonyabb. Lehet tartósítani is: aprítva sóval elkeverve, vagy olajba téve; kis adagokban lefagyasztva (ez őrzi meg legjobban az összetevőit).

A védett területek kivételével a gyűjtése nem tiltott. A hatályos törvény alapján csak személyes szükségletre.

 

FONTOS: összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. A gyöngyvirággal közös vonásuk, hogy a leveleik nagyon hasonlítanak egymáshoz. Emellett mindkettő szereti az árnyékot és élőhelyük is hasonló: árnyas erdőkben érzik jól magukat. A gyöngyvirág levelei 6-10 cm szélesek, nincsen illatuk és fényes a felső felületük. Virágai egymás felett nyílnak, harang alakúak és édes, bódító illatúak.

Az őszi kikerics nedves, nyirkos réteken ősszel jelenik meg, virága lila, ilyenkor nincs levele, az csak tavasszal jelenik meg! Az áprilisban megjelenő levelek 10-25 cm hosszúak, fényes sötétzöldek és lándzsa alakúak.

 

Az összetévesztés kizárásának legjobb módja, melyet mi is alkalmazunk:

  • ujjainkkal a levél összemorzsolása és megszagolása: ha fokhagyma illatú a levél és a kezünk is, akkor medvehagymát találtunk.

(Emellett persze tudjuk, hogy mely időszakban és mely területen jelenik meg a növény, persze lehet átfedés.)

 

Természetjárásunkról, a tavaszi virágokról és a medvehagymáról készített képek megtalálhatók a képgalériában.

                                                                                                          HEKATE      

 
 

 


Elérhetőség

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 59912
Hónap: 2416
Nap: 69